Τετάρτη, 05/08/2020
Αθήνα
-32° C

Ανακοίνωση διαθεσιμότητας νέου φακού από την Samyang


Samyang 35mm f1.4

Σχεδόν 4 μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν η Samyang ανακοίνωνε το λανσάρισμα ενός νέου φακού για τα 4/3, η εν λόγω εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαθεσιμότητά του με τη μορφή μηνύματος στη σελίδα της στο facebook. Σύμφωνα με αυτήν, ο φακός θα είναι διαθέσιμος για αγορά στις αρχές Μαρτίου σε περιορισμένο όμως αριθμό τεμαχίων.

Ο Samyang 35 mm f1.4 AS UMC όπως είναι η πλήρης ονομασία του είναι ένας αμιγώς χειροκίνητος φακός ο οποίος θα διατίθεται από την εταιρεία για όλα τα γνωστά συστήματα, μεταξύ αυτών και τα 4/3. Φυσικά, το crop factor θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφορετική χρήση του εν λόγω φακού του ανάλογα με το σύστημα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία:

"Τα σύνθετα οπτικά του Samyang 35mm f1.4 UMC αποτελούνται από 12 σώματα σε κατανεμημένα σε 10 ομάδες. Ο φακός περιέχει 2 σώματα κατασκευασμένα από γυαλί με μεγάλο συντελεστή διάθλασης που μειώνει το βάρος και τις διαστάσεις του.

Επιπλέον, ένας ασφαιρικός φακός περιορίζει τον κίνδυνο χρωματικών ανωμαλιών (CA). Χάρη στις υψηλής ποιότητας επιστρώσεις πολλαπλών επιπέδων, ο φακός μας αποδίδει υψηλό κοντράστ και ακριβή απεικόνιση χρωμάτων. O Samyang 35mm f1.4 AS UMS χρησιμοποιεί το σύστημα που είναι ως γνωστό ως "επιπλέοντες" φακοί επιτρέποντας τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας εικόνας στην ελάχιστη απόσταση εστίασης.

Ο Samyang 35mm f1.4 AS UMC κατασκευάστηκε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες μηχανές reflex με μικρούς αισθητήρες. Το εστιακό μήκος των 35mm έχει πολλές εφαρμογές. Όταν χρησιμοποιηθεί σε μία full frame μηχανή ο φακός θα χρησιμεύσει ως ένας φωτεινός ευρυγώνιος, κατάλληλος για ληψεις τοπίων και ρεπορταζιακές. Ο ίδιος φακός όταν τοποθετηθεί σε μία μηχανή APS-C θα μετατραπεί σε έναν πολυπράγμονα φακό 50mm. Τέλος, στην περίπτωση μηχανών του συστήματος 4/3, ο Samyang 35mm f1.4 AS UMC θα μετατραπεί σε έναν κοντινό, φωτεινό φακό πορτραίτων με ισοδύναμο εστιακό μήκος 70mm.

O Samyang 35mm f1.4 AS UMC σχεδιάστηκε με έμφαση στη μικρότερη λεπτομέρειά αλλά του και στο απόλυτο στυλ. Αυτό ισχύει τόσο για τα οπτικά του όσο και για την ποιότητα κατασκευής του, τα οποία τοποθετούν τον φακό μεταξύ των κορυφαίων φωτογραφικών προϊόντων παγκοσμίως".

Αναμφισβήτητα το λανσάρισμα ενός νέου φακού έστω και από τρίτον κατασκευαστή, δεδομένου του ότι η Olympus έχει πάψει να εξελίσσει το σύστημα, είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση και μια σωστή κίνηση από την την Samyang μιας και οι γρήγοροι φακοί σταθερής εστίασης είναι αυτοί που λείπουν από το σύστημα 4/3. Στα 35mm ο χρήστης 4/3 μπορεί να βρει τον Zuiko Digital 35mm f3.5 Macro, που είναι ένας αρκετά καλός και οικονομικός φακός αλλά όχι γρήγορος και κατάλληλος κυρίως για φωτογραφήσεις macro. Ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι το κατά πόσο θα θελήσουν οι χρήστες να επενδύσουν σε έναν αμιγώς χειροκινητο φακό. To αν τελικά οι χρήστες 4/3 θα ανταποκριθούν αγοράζοντας το συγκεκριμένο προϊόν μένει να το δούμε στην πράξη.

Μπορείτε να δείτε τις προδιαγραφές του φακού στην αντίστοιχη σελίδα φακών 4/3 του fourthirds.gr, κάνοντας κλικ εδώ.