Τετάρτη, 05/08/2020
Αθήνα
-32° C

Η Olympus ανακοινώνει την Ε-5!


E-5

Σήμερα, 14-09-2010, η Olympus ανακοίνωσε το λανσάρισμα της πολυαναμενόμενης Ε-5, της μηχανής δηλαδή που θα αντικαταστήσει την Ε-3. Πρόκειται για τη νέα ναυαρχίδα της εταιρείας και των 4/3 γενικότερα η οποία αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία από τους χρήστες του συστήματος ανά τον κόσμο.

H νέα Ε-5 δεν φέρνει επαναστατικές καινοτομίες στο χώρο της φωτογραφίας όπως είχαν κάνει η Ε-1 και η Ε-3 κατά το λανσάρισμά τους και μπορεί να χαρακτηριστεί ως βελτιωμένη αντικαταστάτρια της πετυχημένης Ε-3 μετά από 3 χρόνια κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία ημιεπαγγελματική ψηφιακή SLR που τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • Αισθητήρα Live MOS 4/3 12,3 Megapixels
  • Νέο επεξεργαστή TruePic V+
  • Περιστρεφόμενη οθόνη 270° LCD 3" με ανάλυση 920.000 κουκίδων
  • Καταγραφή HD video 720p (AVI Μ-JPEG) με καταγραφή ήχου και συνεχές AF
  • Ευαισθησία ISO 100-6400
  • Δύο υποδοχές καρτών, μιας Compact Flash και μίας SD
  • Καλλιτεχνικά φίλτρα

Φυσικά, η Ε-5 δε θα μπορούσε παρά να κληρονομήσει χαρακτηριστικά της Ε-3 που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους χρήστες, όπως το ανθεκτικό περίβλημα από κράμα μαγνησίου και τον παντός καιρού χαρακτήρα της. Η Olympus ισχυρίζεται πως o νέος αισθητήρας και επεξεργαστής της Ε-3 σε συνδυασμό με το νέο ΑΑ φίλτρο εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες των φακών Zuiko προσφέροντας εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας και ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή των αντίστοιχων 12 Megapixel ΑPS-C ανταγωνιστών, ή ακόμα και κάποιων με μεγαλύτερο αριθμό MP. Παράλληλα, έχει γίνει προσπάθεια προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας εικόνας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπου γίνεται χρήση υψηλής τιμής ISO. Μένει να δούμε αν τα όσα ισχυρίζεται η Olympus ισχύουν και το αποτέλεσμα όσο ικανοποιητικό όσο υποσχεται από τα πρώτα τεστ που θα ακολουθήσουν την επίσημη κυκλοφορία της.

Αν και η ανακοίνωσή της έβαλε και επίσημα τέλος στα σενάρια περί τερματισμού του standard των 4/3 (προς τέρψιν των χρηστών του συστήματος που έχουν επενδύσει σε αυτό), διαβάζοντας τα σημάδια παίρνω το ρίσκο να προβλέψω πως η Ε-5 θα είναι ίσως η τελευταία μηχανή με καθρέπτη της κατηγορίας αυτής. Είτε τα 4/3 συγχωνευτούν με τα Micro 4/3 είτε όχι, το πιο πιθανό είναι πως η μηχανή που θα έρθει να αντικαταστήσει την Ε-5 θα είναι χωρίς καθρέπτη.

Η E-5 αναμένεται να διατεθεί στους καταναλωτές από τον Οκτώβριο του 2010 ενώ η τιμή του σώματoς μόνο εκτιμάται πως θα είναι περίπου στα 1200€ (+ Φ.Π.Α.). Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.olympus.com.gr/consumer/dslr_23432.htm


E-5E-5E-5