Κυριακή, 20/09/2020
Αθήνα
-32° C

Περί αισθητήρων συνέχεια...


Το γνωστό site 43rumors.com εξέδωσε σήμερα κάποιες ενδιαφέρουσες φήμες σχετικά με το θέμα των αισθητήρων της Olympus που μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν. Θυμίζουμε πως η Olympus προς το παρόν προμηθεύεται αισθητήρες από την Panasonic και 'δένεται' με συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η Panasonic έχει συμφωνήσει να προμηθεύει την Oly με αισθητήρες 2ης γενιάς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε δει ακόμη αισθητήρες 16MP σαν αυτόν της GH2 π.χ. σε κάποιο σώμα Olympus.

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο οδεύει προς τη λήξη του και σύμφωνα με την περιρρέουσα φημολογία, η Olympus έχει ήδη κάνει διάφορα τεστ αισθητήρων από διαφόρους προμηθευτές για να βρει την καλύτερη λύση για τα προϊόντα της. Υπενθυμίζουμε πως τόσο οι PEN όσο και οι μηχανές 4/3 χρησιμοποιούν τους ίδιους ακριβώς αισθητήρες όσον αφορά τη διάσταση (4/3).

Σύμφωνα με τις φήμες λοιπόν, η Olympus έχει ήδη τεστάρει αισθητήρες από την Kodak και από την Sigma. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες ήταν πρωτότυπα και προέκυψαν διάφορα θέματα. Αναφορικά με την Kodak, η δοκιμή έγινε πριν 2 περίπου χρόνια και δεδομένου του ότι η Kodak δεν παράγει πλέον CMOS αισθητήρες, η Olympus αποφάσισε να δοκιμάσει και αυτούς της Sigma. Πάντα σύμφωνα με τις φήμες, οι μηχανικοί της Oly δεν έμειναν ευχαριστημένοι από την απόδοση των εν λόγω αισθητήρων σε υψηλά ISO όπου παρήγαγαν πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου.

Εδώ έρχεται να ταράξει τα νερά η νέα αυτή φήμη που δημοσιεύτηκε σήμερα... Γνωρίζουμε πως η Olympus δουλεύει σε μία high-end PEN μηχανή η οποία θα στοχεύει στους προχωρημένους χρήστες. Η φήμη λοιπόν λέει πως οι μηχανικοί της Oly σχεδίασαν οι ίδιοι (!!!) έναν νέο αισθητήρα τον οποίο και θα κατασκευάσει η Panasonic στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Όπως πάντα, η Oly δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα της εικόνας και αν η φήμη ευσταθεί θα πρέπει να περιμένουμε έναν αισθητήρα με αριθμό MP στα επίπεδα του 14-16 με μεγάλύτερο δυναμικό εύρος από κάθε άλλον αισθητήρα 4/3 που έχει δει το φως μέχρι σήμερα.

Το νέο σώμα PEN-pro της Olympus αναμένεται μέσα στο 2011 ή στις αρχές του 2012. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία φήμη που δίνει νέο ενδιαφέρον στην υπόθεση σχετικά με την εξέλιξη των κυρίως των μ4/3 αλλά και των 4/3. Αναμένεται να δούμε κατά πόσο αυτές οι φήμες ευσταθούν...