Πέμπτη, 20/02/2020
Αθήνα
-32° C

Συνέντευξη με την Olympus


Ποιο είναι το μέλλον των dSLR 4/3 μετά την έλευση των Micro 4/3 (MFT); Αυτή είναι σίγουρα η μεγαλύτερη αγωνία όλων των χρηστών dSLR 4/3 σήμερα, βλέποντας την Olympus να έχει επικεντρώσει όλη της την ενέργεια στην παραγωγή μηχανών και κυρίως φακών για το νέο standard που δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση. Η συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε από στελέχη της Olympus σε δημοσιογράφους του site dpreview στο περιθώριο της PMA 2009. Αν είστε χρήστης μηχανής 4/3 σας καλούμε να τη διαβάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον των 4/3 και του οράματος της Olympus για μελλοντικά προϊόντα.


Στελέχη της Olympus που έλαβαν μέρος στη συνέντευξη:

  • Akira Wantanabe, Επιχειρησιακός Τομέας SLR, Τμήμα Προγραμματισμού Προϊόντων, Manager Olympus Imaging Corp.
  • Miquel Angel Garcia, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Marketing, Olympus Imaging Europa GmbH
  • Heino Hilbig, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Υπηρεσιών Marketing, Olympus Imaging Europa GmbH
  • John Knaur, Senior Marketing Manager DSLR, Olympus Imaging America Inc.
  • Sally Smith Clemens, Product Manager, Olympus Imaging America Inc.

Δημοσιογράφοι του dpreview:

  • Simon Joinson
  • Phil Askey

Προφανώς δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ερωτήσεις, αλλά πιστεύω πως η διάθεση της Olympus να τις ακούσει και να απαντήσει όσες περισσότερες γίνεται, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που ερχόμαστε σε επαφή, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους χρήστες.

SSC: Χαιρόμαστε που μπορούμε να το κάνουμε γιατί μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τις σκέψεις των χρηστών των forum αλλά και να μοιραζόμαστε το τι γίνεται στην Olympus.

Με μια ματιά στις ερωτήσεις που λαμβάνουμε και τα εκατοντάδες καθημερινά posts στα forums υπάρχουν κάποια θέματα που εμφανίζονται ξανά και ξανά και ένα από τα μεγαλύτερα είναι η ανάγκη επιβεβαίωσης της δέσμευσής σας στα 4/3 μετά την έλευση των MFT, για τα οποία μιλήσαμε στην Photokina. Νομίζω υπάρχει ακόμα ανησυχία σχετικά με πόρους που απομακρύνονται από το βασικό σύστημα και κατευθύνονται στα MFT. Εννοώ, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αυτό. Αν και γίνονται παρουσιάσεις νέων μηχανών 4/3, υπάρχει παρόλα αυτά η αγωνία από την πλευρά των χρηστών πως η επένδυσή τους στο σύστημα σε κάποιο σημείο θα χαραμιστεί.

MAG: Νομίζω πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι για επένδυση από μέρους μας, στα MFT αρχικά και στη συνέχεια στα 4/3, για εμάς όλα είναι 4/3. Έτσι λοιπόν, κομμάτι της επένδυσής μας στο σύστημα 4/3 είναι και η ανάπτυξη των MFT. Υπάρχει σοβαρός λόγος για την πορεία ανάπτυξης που έχουμε επιλέξει. Ανακοινώσαμε την επέκταση MFT τον Αύγουστο του 2008 και στη συνέχεια λανσάραμε την Ε-30 και τώρα την Ε-620 που είναι και οι δύο μηχανές 4/3.
Ένα όφελος από την παράλληλη ανάπτυξη των 4/3 και των MFT βρίσκεται στο νέο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας που χρησιμοποιούμε στην Ε-620 που είναι 20% μικρότερο. Θα δούμε σίγουρα έναν παρόμοιο τύπο μηχανισμού στα προϊόντα των MFT. Νομίζω πως οι όποιοι φόβοι των πιστών μας πελατών θα εξαφανιστούν γιατί για εμάς δεν υπάρχει θέμα "εδώ ή εκεί", χρησιμοποιούμε πόρους για την ανάπτυξη και των δύο συστημάτων μας. Αυτό είναι αντίστοιχο του τρόπου με τον οποίο αρκετές από τις πρωτοποριακές τεχνολογίες της Ε-3 πέρασαν σε άλλες μηχανές Ε-series. Κάτι τέτοιο θα γίνει και μεταξύ των 4/3 και των MFT.

AW: Αρκετά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα 4/3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα σώματα MFT. Ο αισθητήρας - και η λήψη της εικόνας από τον αισθητήρα απαιτεί μεγάλη χρήση πόρων - καθώς επίσης ο σταθεροποιητής εικόνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα δύο συστήματα, άρα δεν τα θεωρούμε ξεχωριστά. Φυσικά απαιτείται κάποια μετατροπή για τα σώματα 4/3 και MFT, είμαστε όμως βέβαιοι πως μπορούμε να αναπτύξουμε και τα δύο με τον ίδιο ρυθμό που κάναμε μέχρι τώρα.