Κυριακή, 20/09/2020
Αθήνα
-32° C

Πόσο ωφέλιμα είναι τα 1/3 ISO stop των μηχανών μας;


Δείγματα θορύβου

Ως γνωστόν, οι πιο γνωστές τιμές ISO είναι αυτές που υποδηλώνουν ένα stop ευαισθησίας. Στις περισσότερες μηχανές οι πιο δημοφιλής επιλογές ξεκινάνε από το ISO100 και διπλασιάζονται για να δείξουν ακριβώς αυτό. Με την παρουσίαση της Ε-3, οι περισσότερες μηχανές της Olympus έδωσαν την επιλογή του ISO κατά 1/3 του stop κάνοντας έτσι εφικτή την θεωρητικά πιο ακριβή φωτομέτρηση ανάλογα το ISO σε σχέση με το διάφραγμα αλλά και ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα που επέπτρεπε στον φωτογράφο να μην φτάσει τιμές ISO που θεωρούσε υψηλές.

Η δυνατότητα επιλογής του ISO κατά 1/3 είναι πλέον πολύ δημοφιλής και συναντάται σε πολλές μηχανές αλλά κατά πόσο πραγματικά διευκολύνει τις λήψεις μας ή κατά πόσο είναι ακριβής και πόσο μπορούμε να βασιστούμε στα 1/3 stop για να αποφύγουμε τον θόρυβο;

Με αφορμή ένα test που πραγματοποίησε ο Keith Cooper σε μια Canon 1Ds MkIII, ένας χρήστης Olympus πραγματοποίησε αναλυτικά test με την Olympus E-3 και κατέληξε στο συμπέρασμα οτι οι επιλογές 1/3 στην ουσία εμφανίζουν περισσότερο θόρυβο από αυτές που αυξάνουν το ISO κατά 1 stop!

Περιληπτικά, μέχρι ISO 800 ο θόρυβος στα 1/3 stop είναι δυσανάλογα περισσότερος από τις τιμές που αυξάνται κατά 1 stop ενώ ακολουθούν ευθέως ανάλογη πορεία από ISO 800 μέρι 3200. Παρόμοια συμπεριφορά έδειξαν και οι πιο καινούριες E-620 και E-30 σύμφωνα με τις δοκιμές μελών του fourthirdsphoto.com.

Έτσι λοιπόν, η μόνη χρησιμότητα των 1/3 stop επιλογών είναι στην ουσία για αποδοτικότερη αξιοποίηση του συγχρονισμού των Flash κυρίως σε συνθήκες studio.


Σχετικά links:
http://www.flickr.com/groups/olympusesystem/discuss/72157626252480834/
http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/canon_1ds3_noise.html
http://forum.fourthirdsphoto.com/showthread.php?t=64434